Lees verder
Om de klimaatvoetafdruk van meubelplaten te verkleinen, gaat IKEA alle lijm op fossiele basis vervangen door biobased lijmen. Tegen 2030 wil Ikea daarmee de uitstoot van broeikasgassen door lijm met 30% verminderen. Lijm in plaatmaterialen is momenteel verantwoordelijk voor 5% van de klimaatvoetafdruk van de totale IKEA waardeketen.
Redactie / Delft

“Dit bevestigt de noodzaak van meer lijm met een veel lagere klimaatvoetafdruk en dat kleine veranderingen grote gevolgen kunnen hebben. We hopen dat dit anderen zal inspireren om te volgen”, zegt Venla Hemmilä, Material and Technology Engineer bij het Zweedse bedrijf waarvan het hoofdkantoor nu in Delft is gevestigd.

Het is de bedoeling dat de toeleverende bedrijven stapsgewijs overgaan naar de biobased lijmen. In de IKEA Industry fabriek in Litouwen is nu op grote schaal een lijmsysteem gemaakt van technisch zetmeel uit maïs. Dit is het resultaat van 10 jaar zoeken naar alternatieven voor lijm op fossiele basis. Tegelijkertijd worden meerdere proeven met andere lijmsystemen uitgevoerd.

“Samen met het toenemende gebruik van gerecycled hout en het streven naar 100% hernieuwbare energie bij de productie, is dit een mijlpaal in ons streven om onze op hout gebaseerde producten duurzamer te maken”, zegt Andreas Rangel Ahrens, hoofd klimaat bij de IKEA Groep.

Kijk voor meer informatie op de corporate website van IKEA.

Beeld: IKEA