Lees verder
De bio-economie is een essentieel onderdeel van de duurzame circulaire Vlaamse economie en kan een substantiële bijdrage leveren aan de vergroening van de economie. Een Vlaamse bio-economie kan internationale afhankelijkheid reduceren, de lokale economie weerbaarder maken en kansen bieden voor kmo’s in de landbouw- en agrovoedingssector.
Redactie / Bierbeek

Daarover gaat de bijeenkomst ‘Bioeconomie: van ambitie tot actie’ van Vlaanderen Circulair op 28 maart 2023 in Lovenjoel (Bierbeek). Het doel is partners samen te brengen voor nieuwe acties. De agenda verzamelt drie onderdelen die het brede toekomstpotentieel van de bio-economie in de verf zetten:

A) Wat kunnen we in Vlaanderen?

Het toekomstpotentieel van Vlaams toponderzoek
Onderzoeksbureau Technopolis en de bibliometrische experts van Universiteit Leiden brachten in opdracht van EWI het Vlaamse onderzoekslandschap voor de bio-economie in kaart. Daarnaast stellen 4 concrete initiatieven voor hoe zij onderzoeksresultaten naar de praktijk brengen.

B) Wat willen we in Vlaanderen ?

Is er een consensus voor een gedragen visie voor de Vlaamse bio-economie?
De werkagenda Bio-economie organiseert een participatief proces om een gezamenlijke visie voor de bio-economie in Vlaanderen op te bouwen via workshops, interviews en on-line bevragingen. “Wat zijn de ambities voor een Vlaamse bio-economie en welke paden komen daarbij naar voor?”. Tijdens de namiddag staat de visie met zijn ambities centraal. We willen daarbij een stap verder gaan en vanuit deze ambities met u op zoek gaan naar concrete werkpaden en acties hoe ze verder waar te maken.

C) Ideeën voor de toekomst

Finale van de Belgian competition of the Biobased Innovation Student Challenge Europe (BISC-E)
BISC-E moedigt studenten aan om innovatie en bedrijfsontwikkeling in de opkomende bio-economie te verkennen terwijl ze een nieuw biobased product of proces ontwikkelen. Deze nationale competitie wordt georganiseerd door de End-of-Waste/RE-SOURCE.BIO en GREEN-CHEM netwerken van AUGent. De winnaar mag in juni naar de Europese finale georganiseerd door het Bio-based Industries Consortium (BIC).

Zie de agenda voor meer informatie, het programma en inschrijven.

Beeld: Miha Creative/Shutterstock