Lees verder
De explosieve stijging van de energieprijzen maakt de subsidie van groene stroom niet langer noodzakelijk, stelt het FD. Daarmee is het onnodig om nog extra energiebelasting te heffen.
Redactie / Den Haag

Energiebelasting wordt voornamelijk door burgers en mkb-bedrijven opgebracht en wordt gebruikt om de energietransitie bij voornamelijk grotere bedrijven te subsidiëren, die deze belasting zelf niet of nauwelijks betalen. Dat meldde het Planbureau voor de Leefomgeving onlangs.

De subsidie is bedoeld om het gat te dichten tussen de kostprijs van groene energie en de marktwaarde. Nu de kostprijs even hoog is als de marktwaarde, kunnen bedrijven geen aanspraak meer maken op subsidie. RVO Nederland waarschuwde eerder dat zij mogelijk een deel van de subsidie zullen moeten terugbetalen.

Dit alles betekent waarschijnlijk een meevaller van miljarden voor het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Net nu bedrijven en huishoudens zich afvragen of ze de energierekening door de hoge prijzen nog wel kunnen betalen. Ongeveer de helft van die rekening gaat op aan belasting. Het demissionaire kabinet wil er volgens het FD echter niet aan de energiebelasting te verlagen en het overschot terug te betalen.

Zie ook:

Het volledige artikel is te lezen op de website van het FD.

Beeld: aardgasopslag/EWE