Lees verder
Het Nederlandse kabinet wil volgend jaar 6 tot 7 miljard euro extra uitgeven om de CO2-uitstoot te verminderen. Daarover verschenen berichten in De Telegraaf en RTL Nieuws die door ingewijden worden bevestigd, aldus de NOS.
Redactie / Den Haag

Het extra geld voor de klimaataanpak vloeit voort uit het vonnis in de Urgenda-zaak, dat het kabinet dwingt om concrete maatregelen te nemen. Er gaat een flinke smak geld naar de (SDE++) subsidies voor het stimuleren van de energietransitie. Ook wordt een deel van het geld ingezet voor subsidies voor burgers die bijvoorbeeld de aanschaf van elektrische auto’s of het isoleren van hun woonhuis overwegen.

Het kabinet heeft gisteren (30 augustus) definitief de begroting vastgesteld die met Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Politiek verslaggever Xander van der Wulp van de NOS zegt dat de verhoging van het klimaatbudget niet controversieel is en vrijwel zeker door de Tweede Kamer zal worden geaccepteerd, ondanks de demissionaire status van het kabinet. Het kabinet wordt hiertoe namelijk gedwongen door de rechter.

Beeld: Piyaset/Shutterstock