Lees verder
Het Scandinavische pulp- en papierbedrijf Stora Enso investeert € 9 miljoen in een PEF-pilotplant in Gent, België. Daar worden plantaardige suikers omgezet in FDCA, een bouwsteen die nodig is voor de productie van PEF te maken.
Redactie / Gent

PEF heeft uitstekende barrière-, mechanische en thermische eigenschappen die interessant zijn voor voedsel- en drankverpakkingen. Het transparante biobased plastic is een hernieuwbare vervanger van fossiele PET. Eerder opende het Nederlandse Avantium een PEF-pilotplant in Delfzijl.

Testen toepassingen

De proeffabriek van Stora Enso zal in eerste instantie industrieel beschikbare fructose gebruiken om hoogwaardige chemicaliën en materialen te produceren voor het testen van toepassingen. In de toekomst is het de bedoeling om het proces uit te voeren op suikers gewonnen uit hout en andere non-food biomassa.

De fabriek wordt gevestigd in de Langerbrugge papiermolen van Stora Enso in North Sea Port Gent (foto). Het is één van de grootste papierfabrieken in Europa, met een jaarlijkse productie van 540.000 ton gerecycleerd kranten- en magazinepapier. Stora Enso koos voor deze locatie omdat Langerbrugge over voldoende ruimte en faciliteiten beschikt. Bovendien zijn er in de regio Gent veel chemische productiebedrijven. De bouw begint in de tweede helft van 2020 en zal naar verwachting klaar zijn in het eerste kwartaal van 2021.