Lees verder
Stora Enso kondigt aan te gaan samenwerken met TreeToTextile en een demonstratiefabriek in Scandinavië op te zetten om de productie van textiel uit cellulose te industrialiseren.
Redactie / Stockholm

TreeToTextile is de in 2014 opgezette joint venture tussen H&M-groep, Inter IKEA-groep en innovator Lars Stigsson. Het doel is, op een duurzame en betaalbare manier nieuwe textielvezels te ontwikkelen uit cellulose.

Het proces van TreeToTextile maakt daarvoor gebruik van biomassa uit de bosbouw. Het innovatieve productieproces gebruikt minder energie en chemicaliën dan conventionele technologieën en is daardoor veel duurzamer en kostenefficiënter.

De technologie is getest in een pilot in Zweden en wordt nu opgeschaald met de bouw van een demonstratiefabriek in een van de Noorse faciliteiten van Stora Enso. IKEA en H&M willen de vezel gaan gebruiken in hun producten, maar het uiteindelijke doel is dat de vezel ook in conventionele toeleveringsketens beschikbaar komt voor de hele industrie.

‘Stora Enso produceert oplosbare pulp voor textiel op basis van hernieuwbaar en volledig traceerbaar hout uit duurzaam beheerde bossen. Het zal spannend zijn om deel te nemen aan de industrialisatie van deze technologie in een van onze faciliteiten om aan de groeiende vraag te voldoen’, zegt Markus Mannström, EVP van de divisie Stora Enso Biomaterials.

In Nederland doet onder meer Wageningen Food & Biobased Research onderzoek naar de mogelijkheden om waardeketens op te zetten die celluse als biobased grondstof gebruiken.