Lees verder
De Finse startup Solar Foods heeft pure eiwitten ontwikkeld die wordt gemaakt uit CO2, lucht en hernieuwbare elektriciteit.
Redactie / Helsinki

Solar Foods ontstond in 2017 als spin-off van het Finse onderzoeksinstituut VTT, dat hiervoor een platformtechnologie ontwikkelde op basis van een concept van de NASA: een volledig natuurlijk fermentatieproces in een cleantech-omgeving. Daarmee wordt de productie van eiwitten voor het eerst volledig losgekoppeld van de landbouw.

Het eindproduct, met de merknaam Solein, ziet eruit en smaakt als tarwemeel. Het kan worden gebruikt om een scala aan voedingsmiddelen met eiwitten te verrijken, zoals brood, pasta, vlees(vervangers) en kant-en-klaar-maaltijden.

Kweekvlees

Het bedrijf verwacht in de toekomst ook een bijdrage te kunnen leveren aan de opkomende ‘kweekvlees’-industrie. Vlees dat in een laboratorium wordt gekweekt moet namelijk worden gevoed met een cocktail aan aminozuren, die nu vaak nog van dierlijke oorsprong is.

Volgens het bedrijf zelf is de productie van Solein vele malen klimaatvriendelijker dan die van plantaardige of dierlijke eiwitten, waarbij veel land en water worden gebruikt. Zo is voor de productie van een kilo rundvlees 15.000 liter water nodig, voor een kilo sojabonen 2.500 liter en voor een kilo Solein 10 liter.

Solein komt naar verwachting in 2021 op de markt.