Lees verder
Er moeten meer subsidies komen voor het lokaal omzetten van lokaal opgewekte elektriciteit in waterstof. Deze subsidie moet in de plaats komen van subsidies voor zonneparken.
Redactie / Arnhem

Daarvoor pleitte netwerkbedrijf Alliander deze week bij het bekendmaken van de halfjaarcijfers. Het bedrijf ziet dat door de hausse aan subsidies voor zonneparken het elektriciteitsnet steeds sneller vol raakt. Het lokaal opslaan van deze elektriciteit in waterstof lijkt volgens Alliander een goede oplossing voor de lange termijn, om hoge investeringen in de netwerken te voorkomen. Daarom gaat Alliander ook zelf, samen met een aantal partners, duurzaam opgewekte elektriciteit uit zon- en windparken omzetten in waterstof. Projecten starten onder meer bij het elektriciteitsverdeelstation in Oterleek en bij een zonnepark in Oosterwolde.

Verder breidt Alliander het elektriciteitsnet nu al fors uit om de noodzakelijke capaciteitsgroei te realiseren. In het eerste halfjaar van 2019 werd daarin € 402 miljoen geïnvesteerd (2018: € 345 miljoen). Dat betekent een stijging van 17%. Naast de uitrol van nieuwe en zwaardere kabels worden nieuwe elektriciteitsverdeelstations gebouwd en bestaande stations uitgebreid. In onder meer Borculo en De Weel zijn afgelopen maanden miljoenen geïnvesteerd in extra transformatoren.

Investeren en innoveren

‘Er moet veel gebeuren aan de energie-infrastructuur van Nederland’, licht Ingrid Thijssen, CEO van Alliander toe. ‘Dat vraagt om meer investeringen. Maar ook om innovaties waarmee extra werk voor de schaarse technici en onnodige investeringen in de netten zoveel mogelijk worden voorkomen.’

Het nettoresultaat (exclusief bijzondere posten) van Alliander is in het eerste halfjaar van 2019 uitgekomen op € 122 miljoen (2018: € 125 miljoen). De bedrijfsopbrengsten over het eerste halfjaar van 2019 stegen met € 4 miljoen naar € 971 miljoen (2018: € 967 miljoen). De totale bedrijfskosten bedroegen in het eerste halfjaar € 783 miljoen, tegenover € 775 miljoen in 2018. Alliander gaf in het eerste half jaar van 2019 ook een groene obligatie uit van € 300 miljoen. Deze lening wordt gebruikt voor de herfinanciering van de fair meter, een duurzaam geproduceerde slimme gas- en elektriciteitsmeter.