Lees verder
Wetenschappers van meer dan 85 Europese onderzoekscentra en instituten voor plant- en life sciences, roepen Europese beleidsmakers op, zich in te zetten voor innovatie in plantwetenschap en landbouw.
Redactie / Brussel

De wetenschappers maken zich grote zorgen over een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie over moderne technieken voor genome editing, zoals CRISPR/Cas, dat zou kunnen leiden tot een verbod op innovatieve teeltmethoden. Als gevolg hiervan zouden Europese boeren verstoken kunnen zijn van een nieuwe generatie van meer klimaatbestendige en meer voedzame gewasvariëteiten die dringend nodig zijn in het licht van de huidige ecologische en maatschappelijke uitdagingen.

De implicaties van een zeer restrictieve regulering van innovatieve veredelingsmethoden zijn verreikend. Europese landbouwinnovatie op basis van precisiekweek zal tot stilstand komen vanwege de hoge drempel die deze EU-wetgeving biedt. Dit zal de voortgang van duurzame landbouw belemmeren en een concurrentienadeel betekenen voor de plantenveredelingsindustrie in Europa. De impact op onze samenleving en economie zal enorm zijn, stellen de wetenschappers.

Eerder waarschuwde directeur Ernst van den Ende van de Wageningen Plant Sciences Group dat Europese plantenveredelaars hun onderzoek verplaatsen naar buiten de EU.