Lees verder
De Ellen MacArthur Foundation en UN Environment hebben op 29 oktober hun nieuwe initiatief bekend gemaakt voor het terugdringen van plastic afval en vervuiling aan de bron: de New Plastics Economy Global Commitment.
Indonesië

Het initiatief is ondertekend door 290 organisaties, waaronder veel van ’s werelds grootste producenten van verpakkingen, merken, retailers en recyclers, overheden en ngo’s. De bedrijven die hebben ondertekend, zijn samen verantwoordelijk voor de wereldwijde productie van 20% van alle plastic verpakkingen. Ze omvatten bekende consumentenbedrijven zoals Danone; H&M-groep; L’Oréal; Mars, PepsiCo, Coca-Cola en Unilever, maar ook grote producenten van verpakkingen, zoals Amcor en producenten van bioplastics, waaronder Novamont.

Nieuwe norm

De Global Commitment heeft tot doel ‘een nieuwe norm’ voor plastic verpakkingen te creëren, door:

  • Het elimineren van problematische of onnodige plastic verpakkingen en het gebruik van herbruikbare verpakkingen;
  • Innoveren om ervoor te zorgen dat 100% van de plastic verpakkingen gemakkelijk en veilig kunnen worden hergebruikt, gerecycled of gecomposteerd tegen 2025;
  • Circuleren van het geproduceerde plastic door de hoeveelheid hergebruikte of gerecycleerde kunststoffen aanzienlijk te verhogen en in nieuwe verpakkingen of producten te maken.

De doelen worden elke 18 maanden herzien en worden de komende jaren steeds ambitieuzer. Bedrijven die de verbintenis ondertekenen, publiceren jaarlijkse gegevens over hun voortgang.

De Global Commitment wordt onderschreven door het Wereld Natuur Fonds (WWF), het World Economic Forum, The Consumer Goods Forum en 40 universiteiten, instellingen en academici. Meer dan 15 financiële instellingen met een beheerd vermogen van meer dan $ 2,5 biljoen hebben de Global Commitment onderschreven. Vijf durfkapitaalfondsen hebben ruim $ 200 miljoen toegezegd om een ​​circulaire economie voor plastic te creëren.