Lees verder
Het Duitse Bondsministerie voor Economische Zaken en Klimaatbescherming (BMWi) wijst meer dan € 900 miljoen toe om de levering van groene waterstof door de stichting H2Global te ondersteunen.
Redactie / Berlijn

Het H2Global-programma is in de afgelopen maanden ontwikkeld als onderdeel van de nationale waterstofstrategie van de regering. Het idee is dat een tussenpersoon, als instrument van de markteconomie, groene waterstof en derivaten tegen de laagst mogelijke prijs op een veiling koopt en deze in Duitsland en in Europa doorverkoopt aan de hoogste bieders. De tussenpersoon zal dan een subsidie ontvangen van de BMWi om het verwachte negatieve prijsverschil te dekken, aangezien de productiekosten voor groene waterstof en power-to-X-producten momenteel aanzienlijk hoger liggen dan voor producten op basis van fossiele brandstoffen.

De H2Global Foundation is verheugd over de duidelijke inzet van de nieuwe federale regering voor groene waterstof. “Ons doel is een groene waterstofindustrie tot stand te brengen die ons de zekerheid biedt van een klimaatneutrale toekomst, en tegelijkertijd de bevoorrading van industrie en bedrijfsleven veilig te stellen,” zei Axel Wietfeld, voorzitter van de H2Global Foundation en CEO van Uniper Hydrogen GmbH, bij de bekendmaking van de toewijzing van de financiering.

Wereldwijde markt

De Stichting wil de ontwikkeling van een wereldwijde markt voor de waterstofindustrie bevorderen. Naarmate de vraag naar energie stijgt, zal ook de vraag naar groene waterstof toenemen. Volgens de BMWi zal het stroomverbruik alleen al in Duitsland tot het jaar 2030 van 545 terawattuur (stand van zaken per 2020) naar 655 terawattuur stijgen. “Daarom is het des te belangrijker dat wij nu onverwijld groene waterstof en afgeleide producten beschikbaar kunnen stellen – zolang deze in Duitsland en in Europa niet in voldoende hoeveelheden en tegen concurrerende voorwaarden worden aangeboden.”

De volgende bedrijven nemen deel aan de stichting: Siemens Energy Global GmbH, Thyssenkrupp AG, VNG Handel&Vertrieb GmbH, Deutsche Bank AG, Salzgitter AG, Uniper SE, Hamburger Hafen und Logistik AG, Neuman & Esser Verw. U. Beteil. mbH, F. Laeisz GmbH, Viridi RE GmbH, Enertrag AG, Nordex SE, Green Enesys GmbH, MAN Energy Solutions SE, Hydrogenious LOHC Technologies GmbH, Linde GmbH, AirProducts GmbH, Air Liquide S.A., Atmosfair gGmbH, FEV Europe GmbH, RAG Austria AG, Engie Deutschland GmbH, RWE AG.

In de komende maanden wil de Stichting nog meer Europese leden werven om gezamenlijk een bijdrage te leveren aan het bereiken van de Europese klimaatdoelstellingen en het bevorderen van de energietransitie.

Beeld: petrmalinak/Shutterstock