Lees verder
Met een ruk aan een antieke noodrem heeft staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat donderdag 9 februari – tijdens de Week van de Circulaire Economie – de officiële opening verricht van Zuyd Perron Circulair Weert (ZPCW). Het benadrukt de urgentie om de verspillingmaatschappij achter ons te laten en de weg naar een circulaire samenleving verder in te slaan.
Redactie / Weert

Het circulaire living lab ZPCW is gevestigd in een voormalige wachtruimte op het monumentale NS-station in Weert. Het is een initiatief van het lectoraat Innovatief Ondernemen van Zuyd Hogeschool in samenwerking met NS en gemeente Weert. Onder het motto Samen zetten we de circulaire economie op de rails, gaan ondernemers, studenten, overheden en docent-onderzoekers hier samenwerken aan circulaire oplossingen en innovaties.

Zuyd Perron Circulair Weert sluit aan op het Sustainable Development Goal (SDG) nummer 12 van de Verenigde Naties: verantwoorde consumptie en productie. ‘Door samen te leren, inspireren en exposeren gaan we de boel aanjagen, want iedereen mag dan wel gehoord hebben over circulariteit, concreet staat het allemaal nog in de kinderschoenen. Wij zetten het op de rails en duwen de trein op gang’, aldus dr. Daniëlle Twardy, senior onderzoeker circulaire economie bij Zuyd Hogeschool en ZPCW-initiatiefnemer.

Thuishaven

Gelegen tussen de innovatiehubs Brainport in Eindhoven en Brightlands Chemelot Campus in Geleen, kunnen reizigers en andere bezoekers er ervaren wat circulariteit inhoudt. Zo worden er workshops en voorlichting gegeven, en kunnen bedrijven, gemeenten, designers en studenten er projecten uitvoeren, vergaderen of producten tentoonstellen. Als het maar op circulair gebied is. In het living lab zullen ook wisselende, circulaire kunstexposities plaatsvinden. Studenten Fine Arts and Design van het Maastricht Institute of Arts van Zuyd bijten het spits af met werk van gerecyclede materialen. Daarmee laten ze zien dat circulariteit niet een puur technisch verhaal is.

Kijk voor meer informatie op de website Limburg Innoveert.

Beeld: Rijksoverheid