Lees verder
Op het terrein van Dijkshoorn Recycling in Bleiswijk (Zuid-Holland) is een Biobased Living Lab geopend waar ondernemers terecht kunnen voor bewerkingen en experimenten met biomassa.
Redactie / Bleiswijk

In het Living Lab wordt grootschalig (droog)gecomposteerd, gezeefd, gehakseld en desgewenst nagedroogd. Ook zijn een lasersnijder en een schroefpers aanwezig. Op kleine schaal (200 liter) is het mogelijk om mycelium van reststromen te produceren.

Het Lab is een initiatief van de Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN), dat ook vouchers uitreikt aan ondernemers die er biomassa willen laten voorbewerken of toepassingen laten onderzoeken.

SIGN werkt zelf in het Living Lab met jonge vormgevers, studenten van de Universiteit Utrecht, InHolland, Avans en de Technische Hogeschool Delft aan nieuwe toepassingen, die volgend jaar op de Floriade te zien zijn. Het gaat om gekweekte vliegtuigstoelen van mycelium (in samenwerking met Airbus, Wilkhahn), fraaie geluidswerende wandsystemen, biobased drijflichamen met waterzuiverende planten en plafonds met ‘vegan mushroom leather’.

Bekijk de video van de opening van het Living Lab op YouTube.