Lees verder
NWO kent samen met haar Braziliaanse zusterorganisatie FAPESP subsidie toe aan zes samenwerkingsprojecten in het Biobased Economy programma. NWO stelt 1,7 miljoen euro beschikbaar om het onderzoek in Nederland te financieren.
Redactie / Den Haag

Binnen het thema Biobased Economy staat het duurzaam gebruik van biomassa als grondstof centraal. Nederland is traditioneel sterk in landbouwonderzoek, ecologie, chemie en biotechnologie. Brazilië, met zijn grote areaal aan landbouwgrond, zet sterk in op een transitie naar een Biobased Economy, waarvoor veel onderzoek en ontwikkeling nodig is.

De expertise aanwezig in de twee landen vullen elkaar uitstekend aan. De Nederlandse en Braziliaanse onderzoekers zullen de komende jaren gezamenlijk werken aan wetenschappelijke en technologische uitdagingen die bijdragen aan een Biobased Economy voor de toekomst.

Toegekende projecten

Biomassa bevat de koolstof die nodig is voor het maken van duurzame chemische bouwstenen en brandstoffen, maar bevat ook te veel zuurstof. Prof. dr. Harry Bitter (Wageningen University) en dr. Cristiane Rodella (Braziliaans centrum voor onderzoek in energie en materialen) streven ernaar deze overtollige zuurstof uit biomassa te verwijderen met behulp van chemische katalysatoren die goed beschikbare metalen bevatten.

Dr. H.W.M. Hilhorst (Wageningen Universiteit en Research) en dr. Edvaldo da Silva (São Paulo State University) werken samen om de afbraak van chlorofyl in zaden beter te begrijpen en de belangrijkste regulatoren te identificeren van dit fenomeen, dat bekend staat als het ‘groene zaadprobleem’. Het probleem wordt veroorzaakt door klimaatverandering en is van toepassing op diverse soorten, zoals sojabonen.

50% van de nieuw opduikende plantenziekten wordt veroorzaakt door virussen. Dr. Richard Kormelink (Wageningen University) en dr. Juliana Freitas-Astua (Embrapa) werkt samen om de moleculaire biologie en ecologie van plant-virus-vectorrelaties beter te begrijpen, als basis voor de ontwikkeling van geïntegreerde strategieën voor virusbeheersing.

Prof. dr. ir. R.F. Hanssen (TU Delft) en prof. dr. Paulo Magalhães (Universiteit van Campinas) maken gebruik van satellietgegevens voor teledetectie en analyse van precisielandbouw, om het Braziliaanse programma voor koolstofarme landbouw te ondersteunen vanuit een oogpunt van watergebruik, oogst en bodemkwaliteit.

Het vervangen van kunststoffen op basis van fossiele brandstoffen door biobased en biologisch afbreekbare alternatieven kan een positieve impact hebben op het milieu. Dr. ing. Aljoscha Wahl (TU Delft) en prof. dr. Jonas Contiero (Staatsuniversiteit van São Paulo) stellen een technologische verandering voor, voor de biotechnologische productie van polyhydroxy-alkanoaten, een halffabrikaat(precursor) voor de productie van bioplastics.

Het project van dr. Dirk-Jan Scheffers (Rijksuniversiteit Groningen) en dr. Henrique Ferreira (Staatsuniversiteit van São Paulo) richt zich op de bestrijding van de bacterie die citruskanker veroorzaakt. Het doel is biologisch afbreekbare antibacteriële middelen te synthetiseren uit landbouwafval, waarmee deze ziekte kan worden bestreden.

Bron: NWO