Lees verder
De biobased economy in Nederland is een stuk inzichtelijker geworden met het verschijnen van het Factbook biobased praktijkgericht onderzoek en de Onderzoeksagenda, samengesteld door door Regieorgaan SIA, CBBE, CoE BBE en TKI-BBE.
Bergen op Zoom

Het Factbook geeft een landelijk overzicht van het lopende biobased praktijkgericht onderzoek binnen het hbo, dat op dit moment 83 projecten bevat. Daarnaast verscheen een Onderzoeksagenda die de rol van het hbo in de innovatiebehoefte schets voor de komende jaren via vier innovatieroutes; Energie & Mest, Materialen, Fijnchemie & Functional Food en Maatschappij.

De agenda zet in op het verder versterken van de samenwerking binnen het praktijkgericht onderzoek in Nederland rond biobased economy in onderlinge verbinding met wo en mbo. Het bouwt voort op het Centre for Biobased Economy (CBBE), waar in 2011 samenwerking startte tussen zeven hogescholen en Wageningen University. De bouwstenen voor een verdergaande samenwerking in biobased onderzoek zijn hiermee gelegd.

Landelijk netwerk


De samenwerking krijgt verder vorm in de oprichting van het Lectorenplatform Biobased Economy, gestimuleerd door Regieorgaan SIA. Het platform richt zich op onderzoeksprogrammering en de vindbaarheid van onderzoekers op biobased thema’s.

Betrokken partijen werken ook aan het landelijke kennisnetwerk Biobased Economy. De bundeling van kennis en expertise versnelt het eerder beschikbaar komen van innovaties en markttoepassingen voor, vooral, het MKB. Dit draagt bij aan een snellere vergroening van onze economie.

Factbook en Onderzoeksagenda werden vrijdag tijdens de inspiratie- en netwerkbijeenkomst Groene Groei in Rijswijk aangeboden aan het Ministerie van Economische Zaken en Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI-BBE).

Eerder dit jaar publiceerde Agro&Chemie overzichten van kennis- en financieringsbronnen voor de biobased economy.

Zie ook: