Lees verder
Er moet meer openheid komen over het Delta Climate Center, stelt de partij ProZeeland in de Zeeuwse Provinciale Staten. Interne rapporten die de afgelopen twee jaar zijn geschreven moeten volgens de partij openbaar worden gemaakt. Voor het centrum ligt €68 miljoen klaar, maar de vrees bestaat dat vooral Universiteit Utrecht en Wageningen University van dit pakket zullen profiteren.
Redactie / Vlissingen

Het Delta Climate Center is een belangrijk onderdeel van het compensatiepakket voor de eerder geplande vestiging van de marinierskazerne in Vlisssingen. Die ging niet door omdat de mariniers van nu niet wilden verhuizen naar de geboortestad van Michiel de Ruyter. De Rijksoverheid besloot als pleister op de wonde gedetineerden naar Zeeland te sturen en te investeren in een klimaatcentrum dat hét kennisinstituut in Nederland moet worden voor duurzaam voedsel, duurzame energie en waterveiligheid. Het gaat om een initiatief van de HZ University of Applied Sciences, Scalda en University College Roosevelt binnen Zeeland en de Universiteit van Utrecht, Wageningen University en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) buiten Zeeland.

Het project heeft inmiddels al vertraging opgelopen en nu de Rijksoverheid alleen binnenskamers erover wil beslissen, vrezen de Zeeuwse Statenleden opnieuw met een kluitje in het riet te worden gestuurd en eisen zij openheid. Volgens ProZeeland willen de universiteiten Wageningen en Utrecht de zeggenschap over het centrum en de financiën naar zich toe trekken. “Vlissingen en Zeeland zullen er bekaaid vanaf komen”, verwacht Statenlid Robèrt Brunke. “Ik voorzie dat het een afgeslankt model wordt en heb er weinig vertrouwen in op dit moment.”

Provinciale Staten van Zeeland vergadert op 10 november over deze kwestie.

Beeld: Jacco Vasseur/Shutterstock