Lees verder
Van zuiveringsslib van de afvalwaterzuivering (AWZI) kun je vanalles maken. Bijvoorbeeld PHA's: interessante 'bioplastics' die worden geproduceerd door bacteriën en zowel recyclebaar als volledig biologisch afbreekbaar zijn. Dat maakt ze 100% biobased en circulair tegelijk.
Redactie / Brussel

Industriële productie van PHA is technisch haalbaar en er is een markt voor. Maar wat is de beste locatie om een fabriek te bouwen? Naast een AWZI ligt voor de hand. Om economisch levensvatbaar te kunnen zijn, is echter een installatie nodig met een capaciteit groot genoeg om het rioolwater van 2 miljoen mensen te zuiveren. De meeste AWZI’s in Europa halen dat niet. Daarom hebben onderzoekers van het WOW-consortium met geo-informatie (GIS) software gekeken naar een locatie tussen meerdere kleinere AWZI’s in die samen voldoende slib kunnen leveren. Vervoer is hierbij het belangrijkste milieuaspect. Slib bevat veel water en daarom is ook gekeken naar de mogelijkheid om het slib te bewerken voor transport. Daarvoor zijn meer technische installaties nodig, maar het is duurzamer doordat het vrachtwagenkilometers scheelt.

Om de beste locaties te vinden is in het WOW project een beslissingsondersteunende tool (DST) gecreëerd, die helpt bij de specifieke locatiekeuze. Inmiddels zijn hiermee tien ideale locaties voor PHA-fabrieken gevonden: 1 in Schotland, 1 in Ierland, nabij Dublin en 8 in Duitsland.

Details over de studie zijn te vinden in het Report and GIS maps about most suitable locations to realize a centralized PHA compounding and processing facility.

Zie ook:

Beeld: DedMityay/Shutterstock