Lees verder
Astronaut André Kuipers reist op 6 oktober (Dag van de Chemie en eerste dag van het Weekend van de Wetenschap) het land rond per helikopter om de wereld van wetenschap en technologie te promoten.
Redactie / Almere

In totaal zijn er tijdens Weekend van de Wetenschap en de Dag van de Chemie door heel Nederland meer dan 350 locaties te bezoeken, en openen ruim 75 nieuwe locaties voor het eerst hun deuren voor het publiek.

Circl, een initiatief van ABN-AMRO in Amsterdam, organiseert op 6 oktober bijvoorbeeld allerlei leuke kinderactiviteiten over wat je met afval kunt doen. In de werkplaats ‘Koek en Soopie’ gaan bezoekers aan de slag om van restjes brood en koffiedrab iets nieuws te maken en met Le Compostier kunnen ze zelf hun eigen wormenhotel bouwen. Chemiepark Delfzijl organiseert op de Dag van de Chemie rondleidingen en Corbion in Gorinchem laat bezoekers kennis maken met de PLA-productie. De Brightlands Chemelot Campus in Geleen demonstreert twee dagen lang hoe van plantaardige grondstoffen zoals suiker, cellulose en houtstof bouwstenen zijn te maken voor bijvoorbeeld brandstof, asfalt of dakbedekking.

En André Kuipers? Die gaat op 6 oktober backstage bij vier deelnemende locaties: Maak Haarlem (12.00 uur), BASF Heerenveen (13.45 uur), Zpannend Zernike Groningen (16.00 uur) en Kunstlinie Almere Flevoland (KAF, 18.00 uur). In Almere kunnen kinderen en hun ouders vanaf 19.00 uur de gratis collegetour met de astronaut bijwonen (op inschrijving via de website). Aansluitend leidt kunstenaar Daan Roosegaarde het aanwezige publiek rond in zijn nieuwe Space Waste Lab, een spectaculaire buiteninstallatie om een nieuw perspectief op ruimteafval te creëren.

Het Weekend van de Wetenschap wordt jaarlijks georganiseerd door NEMO met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; het grootste landelijke technologie- en wetenschapsevenement van Nederland. Op de website van het evenement is de meest complete lijst van organisaties en activiteiten te vinden.