Lees verder
Het Nederlandse bedrijf Lightyear heeft de wachtlijst voor particulieren opengesteld voor de Lightyear 2, de betaalbare elektrische auto op zonne-energie. Inmiddels zijn er al 21.000 pre-orders geplaatst door internationale leasing en ride-sharing partners, waaronder LeasePlan, MyWheels, Arval en Athlon.
Redactie / Amsterdam

Uit onderzoek van EY blijkt dat 52 procent van de autokopers overweegt om een elektrisch voertuig aan te schaffen, maar tegen drempels aanloopt, zoals het geringe rijbereik, de prijs, het niet bezitten van een thuislader en het beperkt aantal openbare laadstations. Meer en zwaardere accu’s gebruiken voor een grotere actieradius leidt tot een hoger gewicht, hogere prijzen en een grotere uitstoot. De hyper-efficiënte zonneauto van Lightyear biedt hiervoor een oplossing. Dankzij de geïntegreerde laag zonnecellen heeft deze een actieradius van meer dan 800 kilometer haalbaar en de helft minder COâ‚‚-uitstoot dan andere elektrische auto’s.

Lex Hoefsloot, CEO en medeoprichter van Lightyear: “Door het efficiënte gebruik van zonlicht, tilt de Lightyear 2 de elektrische rijervaring naar een hoger niveau, terwijl hij tegelijkertijd de afhankelijkheid van de al overbelaste elektriciteitsnetten vermindert. Integendeel, want de auto levert zelfs schone energie aan het netwerk.”

Even geduld is nog wel nodig. De productie van Lightyear 2 start pas eind 2025. De auto zal eerst gelanceerd worden in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de EU. De geschatte prijs bedraagt minder dan €40.000.

Beeld: Lightyear