Lees verder
“In de nabije toekomst kun je sinaasappelsap kopen in flessen die gemaakt zijn van sinaasappelschil", zegt professor Holger Pöhler van het Finse onderzoeksinsituut VTT.
Redactie / Espoo

VTT heeft nieuwe technologie ontwikkeld om pectinehoudend landbouwafval, zoals schillen van citrusvruchten en suikerbietenpulp, te gebruiken als grondstof voor PEF (polyethyleenfuranoaat), een biobased alternatief van fossiel PET (polyethyleentereftalaat).

PET en andere polyesters worden veel gebruikt in voedselverpakkingen, plastic flessen en textiel. De jaarlijkse productie wordt geschat op 30 miljoen ton. PET op fossiele basis vervangen door plantaardige PEF-polymeren kan de koolstofvoetafdruk van de producten verlagen met 50%. Bovendien zijn de barrière-eigenschappen van PEF-kunststoffen beter, waardoor de voedingsproducten langer houdbaar zijn. PEF is een volledig recyclebare en hernieuwbare hoogwaardige kunststof.

VTT heeft de technologie gepatenteerd en het onderzoek is op 7 december 2020 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Green Chemistry. De technologie maakt op gebruik van pectinehoudende grondstoffen voor de productie van FDCA (furaandicarbonzuur), een van de monomeren van PEF. In Nederland ontwikkelde Avantium een proces voor de productie van FDCA op basis van (rest)hout.

Het artikel is te downloaden op de website van het wetenschappelijk tijdschrift Green Chemistry.

Beeld: hedgehog94/Shutterstock