Lees verder
Het CCC voorjaarssymposium van dit jaar werd live georganiseerd en werd bijgewoond door ongeveer 100 onderzoekers en wetenschappers van verschillende bedrijven en universiteiten, ook uit het buitenland. Het was een mooie gelegenheid om elkaar weer te ontmoeten na 2 jaar van online vergaderingen en symposia.
Redactie / Groningen

In de ochtend gaf prof. dr. Adrie Minnaard van het Stratingh Instituut voor Chemie van de Rijksuniversiteit Groningen een interessante presentatie over de synthese en modificatie van complexe natuurlijke producten, met toepassingen variërend van biologische plaagbestrijding, de immunologie van tuberculose, en de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

Verschillende interessante key-notes volgden, bijvoorbeeld door prof. dr. Manfred Wuhrer, hoofd van het Center for Proteomics and Metabolomics van het Leids Universitair Medisch Centrum, dr. Martin Beukema, postdoc aan het UMCG en dr. Clara Belzer, universitair hoofddocent aan het Laboratorium voor Microbiologie van Wageningen Universiteit.

Dr. Hans Leemhuis, principal scientist bij Avebe, sloot de lijst van key-notes af met een duidelijke focus op zetmeel en de ontwikkeling van nieuwe zetmeelderivaten met nieuwe functionaliteiten. Zijn toespraak ging over “Voedingsingrediënten op basis van zetmeel en biobased materialen”. Hij liet zien dat zetmeel een milde chemische modificatie nodig heeft om de gewenste functionaliteiten te leveren. Maar er is een groeiende markt voor functionele zetmelen die zonder chemische modificatie worden vervaardigd. Daarom presenteerde hij de recente ontwikkelingen in de enzymatische omzetting van zetmeelstructuren, en het gebruik van deze veranderde zetmeelarchitecturen in toepassingen.

Het volledige verslag van het symposium is te vinden op de CCC-website. Het volgende CCC Symposium en netwerkevenement zal plaatsvinden in november 2022.

Beeld: CCC