Lees verder
Vervang niet-biologisch afbreekbare, conventionele polymeren door biologisch afbreekbare, biobased polymeren, beveelt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) aan in een rapport over de duurzaamheid van agrarische plastic producten.
Redactie / Berlijn

“Wij zijn blij met deze erkenning van de milieuvoordelen van deze bioplastic producten”, aldus François de Bie, voorzitter van de European Bioplastics (EUBP). “Biobased en in de bodem biologisch afbreekbare mulchfolies helpen zowel bij het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele koolstofbronnen door hernieuwbare koolstof te gebruiken, als door een waardevolle rol te spelen bij het verminderen van residuele plasticverontreiniging in de bodem, die de productiviteit van de landbouw aanzienlijk kan beïnvloeden”.

De studie van de FAO is toegespitst op landbouwplasticproducten die in een reeks verschillende waardeketens worden gebruikt. In een kwalitatieve risicobeoordeling, die bij de studie is gevoegd, worden 13 specifieke landbouwproducten geanalyseerd. “Veelzeggend is dat voor zes van de 13 beoordeelde producten biologisch afbreekbare, biobased kunststoffen worden aanbevolen als voorkeursvervangers voor conventioneel plastic materiaal,” aldus de Bie. Op de lijst van aanbevolen producten staan onder meer mulchfolies, vistuig, met polymeer gecoate meststoffen, beschermers en afdaken voor bomen, bindtouw voor plantenondersteuning en met pesticiden geïmpregneerde zakken voor fruitbescherming.

Mariene milieu

In het FAO-rapport wordt ook de nadruk gelegd op de noodzaak polymeren te ontwikkelen die biologisch afbreekbaar zijn in het mariene milieu. “Hoewel elke vorm van zwerfvuil moet worden vermeden, zal er altijd een zekere mate van onvermijdelijk verlies van vistuig plaatsvinden. Daarom is het belangrijk de toepassing van biologisch afbreekbare mariene oplossingen te bevorderen”, aldus de voorzitter van de EUBP. In het geval van gebruikte producten die vervuild zijn met visresten, zoals visverzameldozen, kunnen biopolymeren volgens de FAO het biologische recyclingproces vergemakkelijken.

Hasso von Pogrell, algemeen directeur van de EUBP, gaf commentaar op de studie: “Een passend beleidskader voor biobased, biologisch afbreekbare en composteerbare kunststoffen is nodig om het potentieel voor innovatie en de economische, ecologische en maatschappelijke duurzame voordelen van deze producten voor de Europese Unie te benutten.”

Beeld: Feng Cheng/Shutterstock