Door biologische stoffen in hun ontwerpen te integreren, wil het bedrijf de ontkieming van zaden verbeteren en een gezonde plantengroei bevorderen. Carapace, dat is gevestigd in het flexkantoor van Planet B.io op de Biotech Campus Delft, is opgericht door Suellen Espíndola, een wetenschapper en Marouschka Blahetek, een bedrijfskundige die elkaar hebben ontmoet op de TU Delft.
Problemen aanpakken
Het team wil kritieke problemen in de landbouwindustrie aan te pakken. “We streven ernaar om materialen te maken die volledig biologisch afbreekbaar zijn en afkomstig zijn van duurzame bronnen, waarbij fossiele grondstoffen worden vermeden”, zegt Suellen. “Microplastics uit coatings van zaden of meststoffen zijn een belangrijk punt van zorg in de landbouw, net als het overmatige gebruik van chemische meststoffen.” De producten die ze ontwikkelen, ondersteunen de bodemmicrobiota, die essentieel zijn voor de bodemkwaliteit, en dragen bij aan duurzame landbouwpraktijken.
Met deze producten speelt Carapace in op komende veranderingen in de regelgeving in de Europese Unie. De EU gaat microplastic-houdende coatings verbieden, in 2026 voor meststoffen in 2028 voor zaden. “De industrie heeft alternatieven nodig en wij willen deel uitmaken van de oplossing”, zegt Maroushka.
Cruciale stap
De €200.000 aan financiering die Carapace heeft ontvangen, is een cruciale stap om die alternatieven verder te ontwikkelen, die met name zijn gericht op microben voor biofertilisatie en stimulanten voor de bevordering van plantengroei. Op de korte termijn wil Carapace de levensvatbaarheid van hun coatings bewijzen en het team uitbreiden door stagiairs en de eerste (junior) medewerkers aan te werven. Binnen vijf jaar willen de oprichters hun biologisch afbreekbare coatings op grote schaal produceren en zich voorbereiden op de commercialisering van hun productlijn van biostimulanten.
Zie voor meer informatie de websites van Carapace en Planet B.io
Beeld: Piyaset/Shutterstock