Lees verder
Verleidelijk, duurzaam en circulair verpakken was het thema van de PEFC Jaarbijeenkomst donderdag 3 november jl. in Driebergen. De invoering van wet- en regelgeving voor eenmalig bruikbare kunststofproducten biedt kansen voor materialen als papier en karton.
Redactie / Driebergen-Rijsenburg

Onder begeleiding van dagvoorzitter Siem Haffmans van Partners for Innovations gingen de sprekers en deelnemers in de zaal op diverse thema’s in als LCA, trends en ontwikkelingen, en e-commerce.

­Jaarlijks gebruiken we in de EU circa 50 miljard voedselverpakkingen voor afhaalmaaltijden en meer dan 56 miljard bekers. Sinds juli 2021 zijn verschillende eenmalig bruikbare plastic producten verboden of gereguleerd. Vanaf 2024 worden voor consumptie ter plaatse herbruikbare bekers en voedselverpakkingen de norm. Voor consumptie van eten en drinken ‘on-the-go’, afhaal en bezorging is het dan niet meer toegestaan om gratis wegwerp drinkbekers en voedselverpakkingen af te geven aan de klant.

“Zwerfafvalgevoelige kunststofproducten mogen niet meer op de markt gebracht worden of ze worden fors duurder. Duurzaam verpakken wordt dus nog belangrijker. Dit biedt kansen voor papier en karton, mits ze geen kunststof bevatten en betaalbaar zijn”, aldus dagvoorzitter Siem Haffmans van Partners for Innovations.

Nikki Groote Schaarsberg, onderzoeker bij KIDV, ging in op hoe we duurzaamheid kunnen meten en nam de deelnemers mee in een meerkeuze vraag ‘welke verpakking is het meest duurzaam?’ met een 3-tal verpakkingsvoorbeelden: een glazen pot, een PE fles en de PE multi-layer pouch. Het publiek koos massaal de glazen fles, terwijl de PE multi-layer pouch het meest milieuvriendelijk uit de KIDV test kwam.

Lees meer op de website van KIDV.

Beeld: Room 76/Shutterstock