Lees verder
In een nieuw factsheet op haar website waarschuwt het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) voor het gebruik van Opake PET. Opake PET is een kunststof die ondoorzichtig is gemaakt door toevoeging van bepaalde pigmenten en het recyclingproces kan verstoren.
Redactie / Den Haag

Aanleiding voor het publiceren van het factsheet is dat het KIVD veel vragen heeft gekregen over de toepassing van Opake PET. In het factsheet is te lezen dat het materiaal in Nederland nog niet veel wordt toegepast. In Frankrijk wel en daar heeft het al voor veel problemen gezorgd in de recyclingketen.

Volgens het KIVD zijn Opake PET-flessen op zich goed recyclebaar, maar de inkleuring met veel pigmenten van de PET ontstaan problemen met de recycling. Het gerecyclede PET is moeilijk opnieuw te gebruiken. ‘Hoewel moderne sorteerinstallaties in staat zijn verschillende kleuren te herkennen, kunnen opake en transparante PET niet volledig van elkaar worden gescheiden. Opake PET die opgenomen is in een transparante PET-stroom resulteert in een verlies aan helderheid en transparantie. Dit vermindert de kwaliteit van gerecycled PET, en reduceert de inzetbaarheid in transparante toepassingen’, zo is te lezen in het factsheet.

Klik op de button hieronder om het complete factsheet te bekijken.