Het CarbHyGreen-proces zet getorrificeerde biomassa om in syngas (CO+CO2+H2), dat wordt gesplitst in koolstof en waterstof. Deze technologie moest het gebruik van groene waterstof versnellen, specifiek voor grootverbruikers in de chemische industrie die nu nog grote hoeveelheden aardgas als grondstof nodig hebben voor de productie van chemicaliën voor bijvoorbeeld kunstmest, kunststoffen en farmaceutische producten.
Met de fabriek van Uniper zouden deze bedrijven snel kunnen verduurzamen, zonder te hoeven wachten op de nationale waterstofbackbone die nog in ontwikkeling is. Zo zou er 140 miljoen kubieke meter aardgas per jaar zijn te vervangen, wat circa 275 kton fossiele CO2-uitstoot had kunnen besparen.
Chemelot reageert met begrip op de beslissing van Uniper, hoewel het de tegenslag betreurt. Het industriepark blijft toegewijd aan zijn duurzaamheidsdoelen en verkent actief alternatieve routes. Zo werkt energiebedrijf RWE aan een grote waterstofinstallatie (FUREC) op basis van huishoudelijk afval, en zijn er plannen voor de elektrificatie van productieprocessen met groene stroom. Ook hier zijn uitdagingen, zoals de 10 jaar vertraagde aanleg van een noodzakelijk nieuw hoogspanningsstation bij Graetheide.
Onzekerheid belemmert investeringen
Dyonne Rietveld, Country Chair van Uniper Nederland, benadrukt dat de onzekerheid rond toekomstige energieregelgeving en netcongestie het momenteel onverantwoord maakt om dergelijke omvangrijke investeringen in Nederland te doen. “Op deze manier gaan we verduurzaming van de industrie niet halen,” stelt Rietveld, die aangeeft dat Uniper al haar nieuwe Nederlandse projecten op een laag pitje zet totdat er een stabieler en betrouwbaar beleidskader is.
De stopzetting van het Uniper-project onderstreept de dringende behoefte aan een helder en betrouwbaar investeringsklimaat om de energietransitie in de Nederlandse industrie te versnellen. Rietveld zegt dat Uniper de lopende discussie over regelgeving op de voet volgt en “klaar staat om zijn investeringsactiviteiten te hervatten zodra het nieuwe kader duidelijke en betrouwbare voorwaarden biedt.” Hoewel er een kleine kans is dat Uniper de draad op Chemelot later weer opgepakt, kijkt het bedrijf nu ook naar duurzaamheidsinvesteringen in andere landen.
Beeld: Aerovista Luchtfotografie/Shutterstock