Lees verder
Twence is al meer dan een decennium aan het transformeren van een traditioneel afvalverbrandingsbedrijf tot een leverancier van innovatieve oplossingen voor grondstoffen en energie, geproduceerd uit afvalstromen en biomassa. De afnemers zijn huishoudens en bedrijven in de industrie, bouw en land- en tuinbouw.
Redactie / Hengelo

In 2007 zette Twence samen met TNO de eerste stappen om rookgassen die CO2 bevatten te zuiveren. Dat leidde tot de bouw van een kleinschalige afvanginstallatie die in 2014 in gebruik werd genomen.

Het lijkt eenvoudig om CO2 af te vangen, maar in de praktijk blijkt elk rookgas waar dat in zit anders te zijn. “Je moet dus heel nauwkeurig meten en analyseren om inzicht te krijgen in de samenstelling van het gas, welk type oplosmiddel je gebruikt om de CO2 af te vangen. De technologie is op zich volwassen, maar als het gaat om grootschalige toepassing staan we nog aan het begin”, zegt TNO-onderzoeker Arjen Huizinga. “Je kunt niet zomaar een standaardinstallatie op een schoorsteen zetten om het af te vangen.”

De afgevangen CO2 kan worden hergebruikt om nuttige producten te vervaardigen. Projectmanager Andy Roeloffzen van Twence: “Denk aan methanol, een basisgrondstof voor de industrie, of mierenzuur dat je als brandstof kunt gebruiken. Ook hier weer dubbele winst, want je vangt CO2 af én je bent niet meer afhankelijk van olie om producten te maken.”