Lees verder
Grolsch uit Enschede zet een forse stap richting een CO2- neutrale bierbrouwerij, door het ondertekenen van een warmteleveringscontract met Twence.
Redactie / Enschede

Twence gaat warmte, die volledig uit biomassa is opgewekt, leveren aan Grolsch. De CO2 emissie door aardgas van Grolsch wordt hiermee vanaf 2022 met 72% (5.500 ton) per jaar gereduceerd. Dat staat gelijk aan de hoeveelheid CO2 die 1800 huishoudens gemiddeld uitstoten per jaar.

Grolsch heeft de ambitie om in 2025 volledig CO2-neutraal te zijn, waarbij alle ingezette energie op duurzame wijze wordt opgewekt. Op 1 januari schakelde Grolsch al over op 100% groene elektriciteit en reduceerde de CO2 emissie met 6.700 ton.

Ondergrondse leiding

De warmte zal via een nog aan te leggen ondergrondse leiding aan Grolsch worden geleverd. De technische uitdagingen en tracéstudie worden in 2020 uitgewerkt. Het streven is om in 2021 te starten met de aanleg en de leiding medio 2022 in gebruik te nemen.

De realisatie van de warmtelevering komt tot stand in samenwerking met de provincie Overijssel en gemeente Enschede. Gedeputeerde Tijs de Bree: “Laat dit een voorbeeld zijn voor andere bedrijven met restwarmte of een warmtevraag. In Twente is door de industriële bedrijvigheid veel potentie voor het benutten van restwarmte. In plaats van deze restwarmte doelloos weg te laten lopen in de lucht, krijgt ze nu een nuttige en duurzame toepassing.”

Beeld: hans engbers/Shutterstock