Lees verder
Twee miljoen woningen zijn nu al betaalbaar te verduurzamen door een hybride warmtepomp te installeren, meldt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Het gaat daarbij alleen om woningen van na 1975.
Redactie / Utrecht

Bij de helft van deze twee miljoen is de investering al binnen tien jaar terugverdiend en dus winstgevend. Daarbij gaat het vooral om grotere woningen.

In principe zou het mogelijk zijn om zelfs 3,5 miljoen huizen betaalbaar te verduurzamen. Daarvoor is het wel nodig om de subsidie op isolatie te verhogen (van 20 naar 30 procent) en tegelijkertijd de terugverdientijd op te rekken naar 20 jaar.

Volgens Olof van der Gaag, directeur NVDE is dit “goed nieuws voor bewoners die plannen hebben voor verduurzaming. De angst dat bewoners op kosten worden gejaagd, is begrijpelijk, maar met goed beleid onnodig. Zeker nu de aardgasprijzen hoog zijn, hebben veel mensen belang bij verduurzaming en een lagere energierekening.”

Gas duurder maken

Tegelijkertijd suggereert de NVDE de energierekening als drukmiddel te gebruiken voor mensen die niet verduurzamen. Zo zou gas nog eens met 24 cent extra per kuub kunnen worden belast, terwijl elektriciteit iets goedkoper kan (5 cent belasting minder per kWh). Een gemiddeld gezin kan hierdoor tot zo’n 300 euro extra per jaar kwijt zijn aan gas. Deze maatregel zou een CO2-reductie opleveren van 7 Mton, eenderde van de totale CO2 -uitstoot voor deze sector in 2020.

DWA voerde een onderzoek hiernaar uit in opdracht van de NVDE. De studie sluit aan bij het Ecorys-rapport in opdracht van het Uitvoeringsoverleg Gebouwde Omgeving dat op 6 juli is gepresenteerd. DWA laat zien dat de ‘individuele route’ een belangrijke en betaalbare aanvulling is op verduurzaming via wijkaanpakken.

Beeld: melitas/Shutterstock