Lees verder
Je eigen biobased schemerlamp maken van hennepvezel en mycelium? Het is nu mogelijk met de Grow-It-Yourself bouwpakketten van Krown Design.
Redactie / Hedel

Krown Design is een initiatief van ondernemer Jan Berbee en ontwerper Eric Klarenbeek, die eerder beroemd werd met zijn Mycelium Stoel en andere biobased ontwerpen.

Mycelium, het netwerk van schimmeldraden waar paddestoelen uit groeien, fungeert als een natuurlijke lijm, die biomassa kan binden. Deze schimmel wordt samen met natuurvezels, wat meel en een beetje water toegevoegd in een 3D geprinte herbruikbare mal van bioplastic. Binnen een week is er een compact geheel ontstaan, doordat het mycelium tussen alle vezels door is gegroeid. Het object kan nu uit de mal worden gehaald om het aan de lucht te laten drogen. Na een extra half uurtje in de oven is de schimmel dood, zodat deze niet verder groeit.

Ben je na een tijdje uitgekeken op de mycelium schemerlamp? Dan gooi je hem gewoon op de composthoop. Hoewel dit geen goedkope compost is. Het bouwpakket kost namelijk € 150, een veelvoud van de grondstofkosten.