Lees verder
Vrijdag 18 oktober, daags voor de start van de Dutch Design Week (19-27 oktober) in Eindhoven wordt het Growing Pavilion officieel geopend.
Redactie / Eindhoven

Het paviljoen is 95% biobased, een ongekend hoog percentage. Hiermee zetten Company New Heroes en Dutch Design Foundation samen met partners als Biobased Delta, CoEBBE, Provincie Noord-Brabant, Fiction Factory, Primum en Krown-Design, het biobased en circulair bouwen op de kaart.

Het paviljoen laat zien wat de nabije toekomst op het gebied van biobased bouwen gaat brengen. Zo wordt bij elk materiaal, zoals de mycelium wanden en lisdodde vloerplaten, de natuurlijke grondstof zo letterlijk mogelijk getoond. Op die manier krijgt het paviljoen een unieke, organische textuur, kleur en beleving. “Wij promoten deze schoonheid als kracht. Een nieuwe esthetiek die biobased materialen een eigen, wonderschone identiteit geven,” zegt ontwerper Pascal Leboucq van Company New Heroes.

“Alleen is er meer nodig dan goede materialen om grootschalige toepassingen mogelijk te maken: upscaling van de productie, passende regelgeving, innovatieve ontwerpers en bewuste consumenten”, vult Lucas de Man aan. “The Growing Pavilion agendeert deze problematiek, omdat het essentiële zaken zijn om de gewenste omslag naar een biobased en circulaire economie te realiseren.”

Zwammen en muziek

Tijdens de Dutch Design Week is The Growing Pavilion elke dag te zien en zijn de ontwerpers aanwezig. Ook is er een expositie in het paviljoen van andere biobased creaties, gemaakt door verschillende designers. Daaronder mooie gegroeide meubels, lampen en andere voorwerpen.

Daarnaast is er een dagelijks concert. Celliste Jacqueline Hamelink creëerde DDW Growing Music uit werk van Bach, gecombineerd met natuurgeluiden en improvisaties. Iedere ochtend tussen 11.00u en 11.20u vindt er een live-concert plaats in het paviljoen. Iedere middag is er bovendien om 15 uur een oogstmoment: uit mycelium kun je namelijk zwammen laten groeien, die je kunt plukken en opeten. Ze zijn te proeven bij de foodtruck van BotanicBites die ook op het Ketelhuisplein staat.