Lees verder
Akoestiek is belangrijk in alle interieurs, vooral in kantoren nu veel mensen weer aan het werk gaan. Dempende materialen zijn echter vaak van fossiele polymeren gemaakt. Daar komt verandering in met Foresta, biobased akoestische panelen van mycelium.
Redactie / Inarzo

Het stijlvolle Foresta-paneelsysteem is ontwikkeld door het Italiaanse biodesignbedrijf Mogu in samenwerking met architectenbureau Arup. Het systeem bestaat uit een modulair raamwerk van lokaal geoogst beukenhout dat aan het interieur kan worden aangepast. De panelen bestaan uit een biocomposiet van mycelium en zijn aan te passen naar kleur en textuur.

Mycelium is feitelijk een weefsel van schimmeldraden. Elke module wordt gekweekt door champignonculturen op een substraat van landbouwafvalmaterialen, zoals hennepbieslook en textielresidu. In het uiteindelijke bio-composietmateriaal zijn geen sporen meer aanwezig, waardoor het niet verder groeit. Door zijn zachte en poreuze structuur heeft mycelium een uitstekende akoestiek. Bovendien is het zeer licht.

Het gebruik van mycelium in de bouw is niet nieuw. Eerder ontwierp het designerbureau Company New Heroes een volledig biobased paviljoen van Mycelium, dat te zien was tijdens de Dutch Design Week. Ook wordt mycelium reeds toegepast in verpakkingsmaterialen, bijvoorbeeld ter vervanging van EPS (‘piepschuim’).

Beeld: Mogu