Lees verder
Geluidsisolerende panelen die in gebouwen worden gebruikt zijn doorgaans gemaakt van minerale vezels of synthetisch schuim. Ze zijn niet bijzonder duurzaam of gemakkelijk te recyclen. Fraunhofer UMSICHT werkt momenteel samen met Fraunhofer IBP aan een milieuvriendelijker biobased alternatief: akoestische panelen van mycelium (schimmels).
Redactie / Oberhausen

“Er is momenteel veel belangstelling voor plantaardige substraten en mycelium voor de ontwikkeling van nieuwe materialen”, zegt Julia Krayer, projectmanager bij Fraunhofer UMSICHT in Oberhausen. Ze werkt al jaren aan biomaterialen. Mycelium of zwamvlok bestaat uit een fijn netwerk van draden die in de natuur de ‘wortels’ vormen van paddestoelen.

Voor het huidige project worden schimmeldraden in het laboratorium gekweekt op een plantaardig substraat bestaande uit stro, hout en reststromen uit de voedselproductie. Vervolgens wordt het met een 3D-printer in een vorm met poreuze structuur geprint. De myceliumhyfen verspreiden zich door het substraat en zorgen voor stevigheid. Als de groei is voltooid, wordt het product in een oven gedroogd om de schimmel te doden. Dankzij de open celwanden en de 3D-geprinte poreuze structuur is het materiaal ideaal voor geluidsisolatie.

Momenteel produceren medewerkers van Fraunhofer UMSICHT verschillende prototypes voor duurzame akoestische materialen, die bij Fraunhofer IBP worden getest.

Lees meer op de website van het Fraunhofer Instituut.

Beeld: conventionele geluidsisolatie, I’m friday/Shutterstock