Lees verder
De wereldwijde uitstoot van broeikasgassen blijft veel te hoog om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Catastrofale gevolgen staan ons te wachten, zoals overstromingen, stormen, natuurbranden en ondraaglijke hitte. Daarvoor waarschuwden de Verenigde Naties deze week bij de presentatie van het jaarlijkse ‘gap’ rapport over emissies.
Redactie / New York City

In het report wordt gemeten hoeveel de werkelijke broeikasgas-emissies afwijken van wat nodig is om de opwarming van de aarde te beperken. Conclusie: als we op de huidige weg doorgaan, is de aarde tegen het einde van eeuw bijna 3 graden Celsius warmer in plaats van de in Parijs afgesproken 1,5 graad.

De VN wijst de rijke G20 landen daarvoor als schuldige aan. Zij zijn verantwoordelijk voor 75 tot 80 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Zij zouden dan ook de portemonnee moeten trekken, niet alleen om hun eigen emissies te verminderen, maar ook om ontwikkelingslanden daarbij te steunen en klimaatschade te beperken.

Goed nieuws

Het goede nieuws is dat wetenschappers hun verwachtingen over de catastrofale opwarming van de aarde bijna hebben gehalveerd in de afgelopen vijf jaar, meldt de New York Times met een optimistische blik. Destijds waarschuwden wetenschappers dat doorgaan met “business as usual” de wereld 4 of zelfs 5 graden zou opwarmen. Nu is die verwachting bijgesteld naar tussen de 2 en 3 graden. Nog steeds slecht, maar niet langer apocalyptisch.

Emissievrij worden

Rigoureuze maatregelen zijn nodig om een wereldwijde ramp te vermijden, stellen de auteurs van het VN rapport: alle subsidies voor de kolen-, olie- en gasindustrie moeten worden afgeschaft, er mogen geen nieuwe ‘fossiele’ projecten meer starten en er mag alleen nog worden geïnvesteerd in hernieuwbare energie. De sterk vervuilende beton- en staalindustrie moet emissieloos worden. Consumenten moeten minder vlees eten en zich minder voortplanten.

Meerdere landen, waaronder Nederland, hebben beloofd om in 2050 helemaal geen broeikasgas meer uit te stoten. De auteurs van het rapport noemen die belofte ongeloofwaardig. Concreet beleid blijft namelijk uit.

Kijk voor meer informatie op de website van de VN.

Beeld: Toa55/Shutterstock