Lees verder
Zuyd Hogeschool en Brightlands Chemelot Campus (BCC) verlengen hun samenwerking en uitbreiding van hun locatie op de campus in Sittard-Geleen voor het testen van duurzame technologieën voor de bebouwde omgeving.
Redactie / Geleen

Op de demo-site worden op dit moment twee duurzame technologieën in praktijk getest: een ‘zonneweg’ (met geïntegreerde zonnepanelen) en ‘windows of the future’ (isolerende raamfolie). Door de uitbreiding van de locatie worden drie nieuwe testopstellingen toegevoegd:

  • In het EU Horizon 2020 project DRIVE 0 wordt een consumentgericht, circulair renovatieproces ontwikkeld om de opschaling van renovatie milieuvriendelijk, kosteneffectief en aantrekkelijker te maken voor consumenten en investeerders.
  • In BRIMM (Bright Renovatie Isolatie voor woningschil door Advanced Materialen en Methodes) worden nieuwe materialen en methodes ontwikkeld om de woningschil – de buitenkant van de woning − goedkoper en sneller te renoveren op weg naar een energieneutrale woning.
  • Het BIPVT-project (Building-Integrated Photovoltaic and Thermal systems) wil de grootschalige introductie van gebouw-geïntegreerde PV- (zonnepanelen) en PVT-systemen (zonnepanelen die elektriciteit en warmte opwekken) versnellen.

De testlocatie ligt vlak voor de ingang van de buitenparkeerplaats op de campus. De testen staan onder leiding van Zeger Vroon, lector Duurzame energie in de gebouwde omgeving bij Zuyd en senior-scientist bij TNO-BMC. Nauw bij de testlocatie betrokken partijen zijn TNO, Brightlands Materials Center en Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL).