Lees verder
Onderzoekers van de universiteit van Illinois in de VS en de universiteit van Aarhus in Denemarken ontwikkelen een nieuwe hybride suikerrietsoort (Miscane) die goed groeit in een gematigd klimaat. Hierdoor kan het groeiseizoen flink worden verlengd.
Redactie / Verenigde Staten

Normaalgesproken groeit suikerriet alleen in zuidelijke landen. Bij een temperatuur van lager dan 10 graden celsius valt de fotosynthese en daarmee de groei volledig stil. Door het suikerriet te kruisen met koudetolerante Miscanthussoorten, is het beter bestand tegen lage temperaturen.

Koudetolerante Miscanthus wordt al gekweekt in het midwesten van de VS. Het wordt verkregen door de standaard stam Miscanthus x giganteus (Olifantsgras) te kruisen met de Miscanthus sacchariflorus die uit Siberië afkomstig is. Onderzoeksleider Charles Pignon vertelt op de website van Bioenergy Insight dat koudetolerante Miscanthuskloon 59% meer biomassa produceert dan maïs, omdat deze al vroeg in de lente gezonde bladeren krijgt, die tot laat in de herfst intact blijven.

Het zal overigens nog wel een tijdje duren voor er koudebestendige suikerrietsoorten op de markt komen, omdat de teeltcyclus vanaf de kruising, via testen, tot cultivar-afgifte 9 tot 12 jaar duurt. Ook is nog onzeker in hoeverre suikerriet de lage-temperatuur fotosynthese-eigenschappen van Miscanthus kan overnemen.