Lees verder
Steeds meer bedrijven komen in de knel door de uitspraak van de Raad van State, die het Programma Aanpak Stikstof (PAS) ongeldig heeft verklaard. Bedrijven kunnen hierdoor niet meer investeren in CO2-reductie.
Redactie / Den Haag

Dat zegt Bernard Wientjes, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) in een reactie op de Miljoenennota. “Het aantal bedrijven dat aan VNO-NCW meldt, geraakt te worden doordat ze geen bouwvergunning krijgen en niet kunnen investeren, stijgt per dag”, zegt hij.

Wientjes benadrukt dat de VNCI niet tegen de doelstelling is om NOx-uitstoot te gaan beperken. “Maar als je NOx-uitstoot gaat beperken door niet te investeren en je haalt vervolgens door niet te investeren de CO2-reductiedoelstellingen niet, ontstaat er een absurde situatie. Ook de investeringen van de overheid kunnen dan wegvallen. Ik doe daarom een dringend beroep op het kabinet en de Tweede Kamer om zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor dit probleem.”

Klimaatakkoord

Wientjes zegt wel de intentie van dit kabinet te steunen om voortvarend met de uitvoering van het klimaatakkoord te beginnen. “Maar vooralsnog zijn het alleen doelstellingen. We moeten nog zien wat er uiteindelijk aan echte wetgeving gaat komen, hoe het met de SDE+ uitpakt en met de aangekondigde CO2-heffing. Die is door de VNCI geaccepteerd, mits het een heffing is over vermijdbare CO2-uitstoot.”

Belangrijk bij alle plannen in de Miljoenennota is volgens Wientjes de Nederlandse concurrentiepositie. “Dat dit kabinet in Europa voorop wil lopen op het gebied van klimaatinnovatie is een goede zaak, maar daarbij moeten we wel onze concurrentiepositie in de gaten houden en ervoor zorgen dat de bedrijven die hun nek uitsteken een deel van de risico’s afgedekt krijgen door de overheid, via de SDE+-regeling.”