Lees verder
Staatssecretaris Mona Keijzer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft het nieuwe innovatieprogramma in de chemie, GoChem officieel gestart op woensdag 5 december.
Redactie / Den Haag

Het programma verbindt innovatieve MKB’s in de chemische industrie met kennisinstituten, zoals hogescholen en universiteiten. GoChem helpt het MKB bijvoorbeeld met het ontwikkelen van nieuwe ideeën en producten die bijdragen aan de groene innovatie van Nederland.

Staatssecretaris Keijzer sprak bij de lancering over de kansen voor Nederland: ‘Alleen met innovatieve ondernemers kunnen wij als land internationaal aan de top blijven en toch competitief zijn. GoChem past precies in dat beeld, als onderdeel van de samenwerking binnen het nieuwe topsectorenbeleid. We richten onze innovatie op de grote uitdagingen van onze tijd. Innovatie moet niet alleen onze economie helpen, maar ook onze samenleving, onze wereld.’

Gezamenlijk onderzoek

GoChem wil MKB-bedrijven verbinden met hoger beroepsonderwijs, universiteiten en onderzoeksinstellingen. Het MKB en kennisinstellingen kunnen bijvoorbeeld samenkomen in praktijkgericht of toepassingsgericht onderzoek naar chemische innovaties. Het programma is in feite een one-stop-shop om het MKB te ondersteunen bij het vinden van kennis, talent en de juiste financiering voor de ontwikkeling van hun ‘chemische’ ideeën en producten en voor een goede marktintroductie.

GoChem is een gezamenlijk programma van het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA, Topsector Chemie / Holland Chemistry, TKI Biobased Economy, TNO, NWO-ENW, Domain Applied Science, Nationaal Biobased Kennisnetwerk, de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), Wageningen Food & Biobased Research en de Federatie van Nederlandse Rubber- en Kunststoffenindustrie (NRK).