Lees verder
De minister voor Klimaat en Energie maakt bekend dat de SDE++ subsidieronde voor 2022 met €14 miljard aan aanvragen het beschikbare budget van €13 miljard net overschrijdt. Daaruit blijkt dat er veel animo is voor duurzame energieprojecten.
Redactie / Den Haag

De subsidieaanvragen voor de ronde van 2022 komen voor het grootste deel voor rekening van CCS-projecten. Met €7,1 miljard aangevraagd budget is deze categorie het grootst en ook in CO2-reductie doet CCS de grootste bijdrage met 3,4 van de in totaal 5,4 Mton CO2-reductie van alle aanvragen samen.

De aanvragen voor geothermieprojecten vallen daarna op, met een aanvraag van bijna €2,5 miljard voor 400 MW duurzaam geproduceerde warmte. Dit is volgens de minister vooral bedoeld voor stadsverwarming en biedt daarmee een mooie stimulans voor de warmtetransitie. Verder zijn aanvragen gedaan voor zonprojecten met ruim €1 miljard voor 2,3 GW, wind op land met €0,108 miljard voor 75 MW, voor groen gas met €0,6 mrd met ruim 100 MW, en ook €0,7 miljard aan biomassa-warmte voor 225 MW.

“Goed om te zien dat de energietransitie hard doorgaat ondanks de huidige marktomstandigheden. De SDE++ blijft de motor van de energietransitie. De overvraging van het budget laat de behoefte zien aan versnelling”, zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE).

Beeld: petrmalinak/Shutterstock