Lees verder
Hoewel hernieuwbare energie en materialen wereldwijd prominent op de agenda staan, draait de economie alweer op volle toeren verder, op aardolie. Zo meldde 's-werelds grootste oliemaatschappij Saudi Aramco deze week dat de nettowinst in het eerste halfjaar van 2021 bijna is verviervoudigd.
Redactie / Dharaan

Saudi Aramco, het staatsoliebedrijf van Saudi Arabië, zag de omzet in het eerste halfjaar van 2021 stijgen met 103% (tot $47,7 miljard) en de nettowinst met maar liefst 288% (tot $25,5 miljard). De resultaten zijn volgens concern vooral te danken aan de aantrekkende vraag naar aardolie na de COVID-pandemie, gecombineerd met hogere olieprijzen. Door productieverlagingen van het OPEC kartel is de prijs per vat ruwe olie inmiddels 35% duurder dan een jaar geleden.

Amin H. Nasser, President & CEO van Aramco, zei in een reactie dat het concern blijft investeren in strategische programma’s die gericht zijn op duurzaamheid en koolstofarme brandstoffen. Zo ondersteunt Saudi Aramco onder meer het onderzoeksprogramma Sustainability of Biobased Materials in a circular economy (duurzaamheid van biomaterialen in een circulaire economie) van het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM). Het leeuwendeel van de winst ($18,8 miljard) gaat naar de aandeelhouders.

De halfjaarcijfers van Aramco zijn te vinden op de website van het concern.

Beeld: Aramco