Lees verder
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een routekaart gepubliceerd over het veilig en circulair ontwerpen in de industriële biotechnologie.
Redactie / Bilthoven

Deze publicatie is één van de resultaten van het onderzoeksprogramma DIRECT: Designing inclusively for a safe and sustainable circular economy transition. Daarbij staat het meenemen van uitgangspunten op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en circulariteit in het ontwerpproces centraal.

Tools

In drie praktijkonderzoeken heeft het RIVM specifiek gekeken naar de sectoren industriële biotechnologie, plastic medische hulpmiddelen en zonnepanelen. Per sector is vastgesteld wat beter kan en wat daarvoor nodig is.

Processtappen (beeld RIVM)

Zo wordt voor de industriële biotechnologie een aantal tools belicht voor het beoordelen van de opeenvolgende processtappen: de selectie en behandeling van biogrondstoffen (biomass resource), het fermentatieproces, de gebruikte micro-organismen en de ‘down stream processing’ (extractie, zuivering, etc.).

De routekaart bevat ook een handig overzicht van de Nederlandse en Europese wetgeving waarmee bedrijven in de industriële biotechnologie te maken krijgen.

De Routekaart Industriële Biotechnologie is (als Engelstalige PDF) te downloaden vanaf de website van het RIVM.

Beeld: Akimov Igor/Shutterstock