Lees verder
In het windenergiegebied ten noorden van de Waddeneilanden plant Nederland de eerste grootschalige waterstofproductie op zee. Het windmolenpark zal goed zijn voor ongeveer 500 megawatt elektrolysecapaciteit en moet rond 2031 operationeel zijn. Het zou 's werelds grootste waterstofproductiefaciliteit op zee worden.
Redactie / Groningen

Het gebied is gekozen omdat hier al een windpark gepland stond voor de productie van elektriciteit, mogelijk een bestaande aardgasleiding hergebruikt kan worden voor het transport naar land én het park goed kan worden aangesloten op het waterstofnetwerk op land.

“Met dit plan lopen we wereldwijd voorop”, zegt Minister Rob Jetten (Klimaat). “Het is bovendien een flinke stap bovenop de doelstelling uit het Klimaatakkoord van 4GW elektrolyse in 2030.”

Het gebied is nu al als voorkeurslocatie aangewezen zodat de voorbereidingen snel kunnen beginnen en de sector de duidelijkheid heeft die nodig is om investeringsplannen kunnen gaan maken. In de regio Groningen is veel draakvlak voor de komst van dit project.

Als opstap naar het project wordt ook gewerkt aan een kleinere pilot met een elektrolysecapaciteit van circa 50-100MW.

Beeld: Bildagentur Zoonar GmbH/Shutterstock