Lees verder
Rotterdam stopt € 130 mln. van de verkoop van energiebedrijf Eneco in een fonds om de energietransitie aan te jagen. Daarvan is € 100 miljoen beschikbaar voor duurzame investeringen van scale-ups en grote bedrijven.
Redactie / Rotterdam

Hiermee kunnen bijvoorbeeld investeringen worden gedaan in innovatieve recycling, grootschalige opslag van energie of elektrificatie van industriële processen. Dit deel van het zogeheten Energietransitiefonds zal worden beheert door InnovationQuarter. Daarnaast wordt er € 30 miljoen beheerd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn); dit is bedoeld voor laagdrempelige leningen voor VvE’s, particulieren en mkb-ers.

Het Energietransitiefonds heeft als belangrijkste doel de uitstoot van CO2 te verminderen, de luchtkwaliteit te verbeteren en het gebruik van grondstoffen te verminderen. “Daarmee geven we niet alleen de energietransitie een flinke zet, maar zorgen we ook voor een impuls voor de economie en werkgelegenheid in deze moeilijke tijd”, zegt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid). “Nu is Rotterdam nog verantwoordelijk voor 20% van de landelijke CO2-uitstoot, maar binnen 10 jaar draait een groot deel van onze economie op windmolens, waterstof en zonne-energie.”

Beeld: GLF Media/Shutterstock