Lees verder
De Nederlandse bedrijven AFP, Omefa en Oerlemans winnen een Rethink Award voor hun duurzame plastic- en rubberproducten. Branchevereniging NRK maakte de winnaars bekend tijdens de Avond van de Maakindustrie op 14 maart in Utrecht.
Redactie / Utrecht

De Rethink Awards worden jaarlijks toegekend aan plastic- en rubberproducten die het beste voldoen aan de eisen van duurzaamheid. De jury herkent in de inzendingen enkele belangrijke trends, gericht op het verbeteren van de maatschappelijke waarde van producten en het oplossen van knelpunten. De focus van bedrijven is duidelijk gericht op de inzet van recyclaat of biobased grondstoffen, het herontwerpen van producten zodat ze beter recyclebaar zijn en ketensamenwerking.

Circulair kunstgras

Omefa, een bedrijf uit Nieuwkoop dat gespecialiseerd is in kunststofspuittechniek, ontwikkelde SubTiles; tegels die samen een mat vormen tussen kunstgras en een fundering van celbeton. Deze innovatie maakt rubber korrels of granulaat op kunstgrasvelden overbodig. De tegeltjes worden gemaakt van 100% gerecyclede materialen, waaronder kunstgras. Aan het einde van de levenscyclus is het volledig herbruikbaar.

Biobased stretchfilm

Verpakkingsbedrijf AFP uit Apeldoorn slaagde er als eerste ter wereld in om een hoogwaardige stretchfilm (wikkelfolie) te maken op basis van biopolymeren. Er wordt gebruikt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en de CO2-footprint ligt 90% lager dan bij andere wikkelfolies. Katan-Ex Biobased is gebaseerd op duurzaam biobased PE, gemaakt van een reststroom bij de suikerrietproductie. Deze innovatieve wikkelfolie heeft een rekpercentage van meer dan 300% en door de hoogwaardige functionaliteit is er tot 50% minder materiaal nodig om palletstabiliteit te verkrijgen.

50% Gerecyclede zak

Oerlemans Packaging uit Genderen is op strategische wijze bezig met de verduurzamingsagenda. Het bedrijf ziet ketensamenwerking als een vereiste om aan een circulaire economie gestalte te geven. Bij Bag2Bag maken Morssinkhof Rymoplast, Oerlemans Packaging en Fardem Packaging samen jaarlijks meer dan één miljoen zakken van 50% gerecycled materiaal. Afvalstromen worden daarbij direct omgezet in hoge kwaliteitsproducten en krijgen daarmee een tweede leven in dezelfde toepassing.

De jury van de Rethink Awards bestond uit Annette Augustijn (vicevoorzitter Transitieagenda Kunststoffen), Marjolein Demmers (directeur Stichting Natuur & Milieu), Hugo van der Horst (hoofdredacteur Kunststof Magazine), Eelco Smit (directeur duurzaamheid Philips International), Theo Stijnen (directeur PlasticsEurope Nederland) en Margie Topp (Lector Kunststoftechnologie Hogeschool Windesheim).