Lees verder
Hoe kun je oude ambachten aan nieuwe materialen en technologieën koppelen bij de renovatie van een monumentaal pand? Dat onderzocht Material Sense LAB samen met Nationaal Renovatie Platform (NPR) voor Slot Schaesberg in Landgraaf, Zuid-Limburg.
Redactie / Schaesberg

Het Zuid-Limburgse kasteel stamt uit de 16e en 17e eeuw en werd tot vroeg in de 18e eeuw bewoond door de heren van Schaesberg. Daarna raakte het in verval. In 2012 is er gestart met de herbouw. De primaire doelstelling is het kasteel en de bijbehorende hoeve op ambachtelijk en wetenschappelijk verantwoorde wijze te herbouwen.

In het zogeheten SLOTLAB gingen vijf ontwerpers op zoek naar nieuwe lokale materialen en productiemethodes voor toepassing in cultureel erfgoed. Met de gevonden grondstoffen en toepassingsmogelijkheden ontwikkelden ze aansprekende nieuwe bouwdelen die zich voegen in een lange traditie van ambacht en innovatie, maar dan met moderne, circulaire technologie. In vijf deelprojecten werkten ze onder meer aan ontwerpen en materialisatie voor de leien, haard, verlichting en kapconstructie.

SLOTLAB verbindt ontwerpers met bouwindustrie en onderwijs. Het is een initiatief van Simone de Waart (Material Sense LAB) en Machiel Spaan (M3H Architecten) en wordt mogelijk gemaakt door IBA Parkstad, BOEi, Slot Schaesberg, Gemeente Landgraaf en Provincie Limburg. Het project werd eerder gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week 2019.

De resultaten zijn nu te bekijken in een pdf en een interactieve VR-presentatie.

Beeld: oude ansichtkaart/SLOTLAB