Lees verder
De Amerikaanse fabrikant van huishoudelijke producten Procter & Gamble (P&G), brengt een groeiende portfolio aan duurzame producten op de markt, zoals Tide purclean, PampersPure en Downy Nature Blends.
Redactie / San Francisco

Het maken van haalbare producten met biobased componenten is volgens P&G een grote uitdaging. Veel plantaardige materialen zijn minder absorberend, hebben niet dezelfde reinigingskracht of voelen ruwer aan dan hun op aardolie gebaseerde tegenhangers.

Consumenten willen milieuvriendelijke producten, maar blijken niet bereid te zijn om compromissen te sluiten als het gaat om prestaties en veiligheid. Voor veel producten brengt dit soort kwaliteit echter meestal kosten met zich mee. Op dit moment zijn biobased producten moeilijker te schalen, wat de productiekosten verhoogt. Ondanks deze extra kosten, gaat P&G door met de ontwikkeling van haar biobased productenlijn.

Pampers

Als het gaat om baby’s en kinderen, zijn consumenten namelijk vaak bereid om iets meer te betalen voor producten met minder chemische ingrediënten. Zoals PampersPure, een lijn luiers met een biobased toplaag van 50%, zonder chemisch bleek of toegevoegde conserveermiddelen zoals parabenen.

Ook ontwikkelde P&G het biobased wasmiddel Tide pureclean, dat bovendien is ontworpen om efficiënt te werken in koud water. Dit is een belangrijke stap voorwaarts, omdat 80% van de milieu-impact van een wasmachine wordt veroorzaakt door het gebruik van warm water. Het middels is verpakt in flessen die voor minstens 25% uit gerecyclede kunststoffen bestaan. Ook wordt onderzoek gedaan naar meer natuurlijke geuringrediënten voor geparfumeerde producten.

SynBioBeta

Moleculair bioloog Amy Trejo gaat dieper in op de biobased portfolio van P&G tijdens de Global Synthetic Biology Summit SynBioBeta, van 1 t/m 3 oktober in San Francisco.