Lees verder
Onderzoekers van de Universiteit van Hohenheim in Duitsland hebben een proces ontwikkeld om landbouwresiduen om te zetten in de basischemicalie hydroxymethylfurfural (HMF), die wordt gebruikt voor de productie van PEF bioplastics, meldt Biopro BW.
Redactie / Stuttgart

Tot nu toe werd HMF rechtstreeks gemaakt uit fructose, dat duur is en zelf een voedingsmiddel. “Wij hebben daarom de productieketen aan de voorkant uitgebreid en gebruiken een grote verscheidenheid aan koolhydraatbronnen uit restbiomassa”, zegt Markus Götz, promovendus bij de afdeling Conversietechnologieën van Hernieuwbare Hulpbronnen van het Instituut voor Landbouwtechniek van de Universiteit van Hohenheim, onder supervisie van Prof. Dr. Andrea Kruse. “Het aanbod is zeer breed: van cellulose uit hout of miscanthus (olifantsgras) tot inuline uit cichoreiwortels of uienschillen, tot zetmeel uit oude broodjes of aardappelschillen.”

Het hydrothermische conversieproces wordt gebruikt om HMF te produceren dat dient als basischemicalie voor de synthese van de kunststof PEF (polyethyleenfuranoaat), een hernieuwbaar alternatief voor PET (polyethyleentereftalaat). PEF is aanzienlijk duurzamer dan PEF, dat uit aardolie wordt gemaakt. Ook is voor de verwerking ervan minder energie nodig. Bovendien heeft PEF betere barrière-eigenschappen, wat de houdbaarheid van verpakte levensmiddelen ten goede komt. De verpakking kan hierdoor dunner en dus ook lichter zijn. Dit bespaart materiaal en gewicht en vermindert dus de uitstoot van broeikasgassen.

Afval verminderen

Het commerciële gebruik van PEF wordt onderzocht in het kader van het Europese Horizon 2020 project MyPack waaraan vanuit Nederland ook Wageningen University & Research en het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) deelnemen. MyPack ondersteunt de marktintroductie van innovatieve verpakkingen om zowel voedsel- als verpakkingsafval te verminderen.

Momenteel zijn Götz en zijn collega’s op zoek naar financiering om een grote demonstratiefabriek te bouwen waarmee nauwkeurige gegevens over de economische levensvatbaarheid kunnen worden gegenereerd. Het doel is de realisatie van een volledig geautomatiseerde, eenvoudig te gebruiken bioraffinaderij die vooral aantrekkelijk zal zijn voor boeren en kleinere industriële ondernemingen.

Lees het volledige artikel op Biopro BW (Duits).