Lees verder
Een consortium in de Duitse kunststofindustrie werkt aan de ontwikkeling van een PLA-gebaseerde verpakkingsfolie met goede barrière-eigenschappen. Die maken het materiaal eenvoudig recyclebaar en geschikt voor voedings-, farmaceutische en cosmetische toepassingen.
Redactie / Würzburg

Het nieuwe project Bio-Barrier-Folien (BioBaFol) is gericht op de ontwikkeling van deze bioplastic folie, die ondoordringbaar is voor gassen als zuurstof, stikstof of CO2. Deze gasdichtheid is belangrijk om te voorkomen dat bijvoorbeeld levensmiddelen bederven.

Conventionele barrièrefilms bestaan doorgaans uit gelamineerde composieten, waarin twee of meer verschillende folies worden gecoëxtrudeerd. Deze laminaatcomposieten kunnen momenteel niet worden opgesplitst, waardoor ze niet kunnen worden gerecycled. Een hybride polymeerlaag die is aangebracht op een PLA-dragermateriaal moet de recyclebaarheid verbeteren, doordat het niet langer nodig zal zijn om de lagen van elkaar te scheiden.

De partijen die zijn betrokken bij het onderzoek zijn de kunststof-brancheorganisatie SKZ, het Fraunhofer Institute for Silicate Research, Tecnaro, JenCAPS Technology en Südpack Verpackungen. BioBaFol is onderdeel van het Renewable Resources-programma van het Federale Duitse Ministerie van Voeding en Landbouw en loopt tot medio 2021.