Lees verder
Een nieuwe innovatieve recyclingtechnologie ontwikkeld door Fater kan gebruikte absorberende hygiëneproducten zoals luiers, reinigen en opwerken naar secundaire ruwe grondstoffen zoals biobased plastics.
Amsterdam

De Nederlandse partner, grondstoffenbedrijf AEB Amsterdam zal de technologie van EMBRACED in Amsterdam voor het eerst op demonstratieschaal toepassen.

Het EMBRACED Consortium is een initiatief gefinancierd door de Europese Unie Unie (Bio Based Industries Joint Undertaking (BBI JU) en geleid door Fater: een gezamenlijke onderneming van Procter & Gamble (P&G) en Gruppo Angelini.

In Amsterdam zal binnenkort de eerste Nederlandse demonstratiefabriek worden gebouwd op het terrein van AEB Amsterdam, een van de Nederlandse projectpartners van EMBRACED, die zal draaien op lokale luierafvalstromen.

Het hoofddoel is om gerecyclede secundaire grondstoffen uit gebruikte luiers terug te winnen en hoogwaardig in te zetten als recyclaat en als grondstoffen voor bioproducten zoals bio-plastics, hoogwaardige plastics, hoogwaardige meststoffen en bio-chemicals.

Giovanni Teodorani Fabbri, General Manager bij Fater AHP Recycling: “Bij Fater geloven wij sterk in het potentieel van de circulaire economie als het gaat om het recyclen van luiers. De verschillende prijzen die we hiervoor in Italië in ontvangst mochten nemen en de steun die we van de Europese Commissie ontvangen, onderschrijven dit. In 2015 begonnen we met het recyclen van luiers. EMBRACED vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts. Het stimuleert onze inzet voor een circulaire economie en het opzetten van een nieuwe samenwerking met onze partner Contarina om de vernieuwde technologie in onze fabriek in Treviso verder uit te testen. Daarna gaan we opschalen naar de eerste full scale demonstratiefabriek in Amsterdam.”

Philippe Mengal, Executive Director bij Bio Based Industries JU: “BBI JU is opgericht om te helpen bij de ontwikkeling van een duurzame en concurrerende biobased industrie in Europa. Wij zijn ervan overtuigd dat onze Europese industrieën een leidende rol kunnen spelen in deze sector.”

Paul Koolbergen, Business Unit Manager Recycling & Collection bij AEB Amsterdam: “Absorberende hygiënische producten vormen een forse hoeveelheid van het afval dat dagelijks door burgers wordt geproduceerd. Door EMBRACED zullen de inwoners van en rond Amsterdam zien dat luiers een waardevolle bouwsteen vormen voor de circulaire economie. Dat past in onze strategie om steeds meer grondstoffen uit afval terug te winnen. Zo dragen we bij aan de transitie naar een circulaire economie. AEB Amsterdam is ’s werelds grootste single-site afvalenergiebedrijf. Op dit moment zijn we ook onze recycling- en sorteeractiviteiten in hoog tempo aan het uitbreiden, onder andere door de bouw van een hoogwaardige scheidingsinstallatie voor restafval.”

Roberto Marinucci, P&G Vice President Global Baby Care, Wipes, and Sustainability, en lid van Fater Executive Committee: “Bij P&G bedienen we bijna 5 miljard mensen over de hele wereld en hebben we een van de meest vertrouwde, kwalitatief hoogstaande en leidende merkportefeuilles. Om consumenten wereldwijd te blijven bedienen, zijn wij toegewijd de maatschappij te ondersteunen. De focus op duurzaamheid om de kwaliteit van het leven van de consument nu en de komende generaties te verbeteren is in lijn met de missie van P&G. Het is een essentieel onderdeel van P&G’s dagelijkse werkzaamheden, kansen voor groei, innovatie en leiderschap. P&G gelooft dat het recyclen van luiers goed is voor onze consumenten, het bedrijfsleven en de planeet. Het past bij onze zerowaste-visie. Als bedrijf dat zich inzet voor het goede, hebben wij de leiding in dit project genomen.”