Lees verder
PepsiCo wil een deel van haar verpakkingsmateriaal, met name de flexibele verpakkingen, volledig composteerbaar maken. Daarvoor heeft het begin dit jaar een overeenkomst gesloten met Danimer.
Lucien Joppen België

De Amerikaanse toeleverancier heeft een proces ontwikkeld waarmee het met behulp van micro-organismen PHA kan produceren. Als feedstock voor de organismen gebruikt het raapzaadolie, maar het kunnen volgens het bedrijf ook andere feedstocks zijn. Op het EFIB 2017-congres dat afgelopen dinsdag en woensdag plaatsvond in Brussel, hielden vertegenwoordigers van PepsiCo en Danimer een duopresentatie.

Brad Rodgers, R&D Director Discovery & Sustainability bij PepsiCo, haalde de Performance & Purpose-strategie aan. Dit is een meerjarenprogramma waarmee de multinational haar business wil verduurzamen. Dat komt onder meer tot uiting in een portfolio met meer producten met een bepaald nutritioneel profiel, een geringere gebruik van water en energie bij de productie, sustainable sourcing en duurzamere verpakkingen.

Langdurig traject

Rodgers en Stephen Croskrey, CEO van Danimer, kwamen elkaar jaren geleden tegen en besloten samen met elkaar in zee te gaan. ‘We werken al sinds 2009 samen’, aldus Croskrey. ‘Maar we hebben nog geen rol verkocht aan PepsiCo. Het is een langdurig traject waarbij we wel al verschillende productietesten uit hebben gevoerd. In 2019/2020 zal de pilot productie van start moeten gaan.’

Tussen 2020 en 2025 is dan vervolgens de uitrol van PHA-zakken die PepsiCo gebruikt voor haar producten, zoals chips en tacochips. Rodgers: ‘Deze zijn 100 procent biodegradable – de zakken breken in enkele maanden geheel af in de bodem. We gebruiken een PHA-blend (in 2 lagen) met twee PHA-sealants, een adhesive en een flinterdunne metalen laag. De laatste breekt in de bodem af tot aluminiumoxide, een element dat al van nature aanwezig is in de bodem.’